Историята на Chez Fefe, или как се влюбих

Когато една жена обича да експериментира в кухнята, има претенции към храната и е вманиачена в детайлите и красотата, тя е сродна душа на Фефе основателката на единствения по рода си у нас бутик за френски макарони - Chez Fefe (в превод от френски език – При Фефе). Т.е. на мен.

Всичко започна през лятото на 2015 г. Неочаквано мой приятел ми изпрати като сувенир, след пътешествието си из Франция, кутия с истински френски макарони.

Макар да не си падам по десертите, не можех съвсем искрено да не обявя капитулация.

Удоволствието, което този класически френски десерт носи, е толкова голямо, че бях вманиачена по макароните и започнах да търся френски макарони в София. Няколкото опита, които направих бяха доста разочароващи. Тогава ме завладя идеята да отворя бутик в София, в който да се предлагат съвсем истински френски макарони по класическа рецепта.

chezfefe, paris, frenski makaroni

Така, няколко месеца след опитването на макарони за първи път на ул. Солунска 12 се появи бутик за френски макарони, изпълвайки въздуха в София с аромат на френски макарони, прясно изпечени кроасани, селекция от чайове от цял свят и ароматно кафе. Не исках Chez Fefe да е сладкарница, а бутик, който напомня на магазин за скъпи бижута, защото макароните са точно такива, те носят усещане за красота и подаряването им е жест, който се помни.

След десетина опита за правене на макарони вкъщи, по рецепти в интернет - всичките с обратна градация предприех задълбочено търсене на най-доброто място, на което да овладея тънкостите в приготвянето на френски макарони. Оказа се, че в София няма професионален курс и се озовах в Париж. Само тук можех да се сдобия със знания не просто за домашно приготвяне на сладки за приятелите ми, но със знания за технологията, които да ми позволят да експериментирам и да обучавам хора.

След дълго уговорки, защото нямам кулинарно образование ме приеха в един от най-големите кулинарни институти във Франция. Истинско щастие беше да бъда в компанията на кулинари, от цял Свят. Те работеха със замах, а аз попивах всяка информация и очаквано бях най-изоставащия в групата сред сладкари с години опит.

ФРЕНСКИ МАКАРОНИ КУРС

Всеки ден бе вдъхновение, но и записване на десетки страници с техники и тънкости. Всеки ден ме приближаваше към формулата на истинския френски макарон и в главата ми се избистриха първите вкусове, макарони които щяхме да предложим.

Четири месеца по-късно бутикът на ул. Солунска 12 отвори врати, а с него и онлайн магазинът, благодарение на който мога да доставям натурални френски макарони по класическа рецепта до всяка точка на страната.

Рецептата е проста, но съвършена. Черупки от бадеми смлени много фино, пълнеж от класически ганаш от чист шоколад и аромати само от плодове и цветни води, без овкусители и консерванти. Както казва моя учител, "Тя е толкова проста, че имаш хиляди възможности да я сбъркаш".

ФРЕСКИ СЛАДКИ МАКАРОН

За моя радост това, което плени мен, заплени и мнозина от вас.

Френските макарони се превърнаха в оригинален подарък за едни, търсена наслада за други, а за трети – приятна изненада, тъй като са малко десертите, които умеят така да завладяват всички сетива.

От септември 2016 г. можете да опитате този съвършен френски десерт и на още едно място в София – The Mall.

Очаквам Ви Фефе!

Все още няма коментари

Коментирай